viernes, 14 de junio de 2024

El suro

 


La població de Palafrugell (Costa Brava, Baix Empordà), que va ser centre d’una important indústria del suro ja en el segle XIX, acull l’Institut Català del Suro i el Museu del Suro únic museu monogràfic en el nostre país sobre aquest producte.

https://icsuro.com/

Des de l’any 2001 el municipi celebra la Festa del suro, el dissabte anterior a la revetlla de Sant Joan (Festa de la Pela del Suro), amb la finalitat de donar a conèixer una activitat tradicional de la zona.

L’escenari de la festa serà el  poble de Llofriu, situat a pocs quilòmetres. La celebració començarà a les 10 hores i acabarà a les 20 h. Durant la mateixa es podrà assistir “in situ” a la pela del suro en una sureda propera. També hi hauran demostracions d’artesans, tallers per als nens, exposicions, sortides amb bicicleta, etc. Tot això “amanit” amb un desdejuni de pa amb tomàquet i, al migdia, amb una Paella popular a l’aire lliure.

El suro

El suro pròpiament dit és l’escorça de la surera. (“Quercus suber occidentalis” ) caracteritzat pel seu notable espessor. La nostra surera és una espècie autòctona del Mediterrani Occidental, arbre que pot arribar als 200 anys d’edat. El seu suro està format per cèl·lules mortes les membranes de les quals o parets cel.lulòsiques s’han convertit en suberina.

Al voltant dels 25 anys es realitza la primera pelada, que proporciona un suro “mascle” que no és apte per a fer taps. Uns 9 – 12 anys després, quan l’arbre ja ha aconseguit una nova escorça (suro “femella”), es va retirant aquesta de la surera, fet que es realitza al final de l’estiu. Les plaques obtingudes es mantenen a l’aire lliure entre 1 i 2 anys. Passat aquest temps es sotmeten a un procés de rentat i bullit (dues vegades per al suro destinat a l’elaboració de taps), deixant-les després reposar unes setmanes abans d’iniciar la selecció i classificació de les plaques, segons la seva porositat i aparença. Finalment es tallen en planxes d’una altura igual a la dels futurs taps.

El suro dels taps que segellaran les botelles de vi i cava és un element bàsic per a la bona conservació dels vins doncs assegura una estanqueitat gairebé perfecta, ideal per a la correcta i perllongada conservació dels vins.

No obstant, ¿sabien vostès que la vida d’un tap de suro (n’hi ha de diverses qualitats) d’una botella de vi té una durada limitada a uns 20 anys? En efecte, l’estructura cel·lular porosa del suro, que és la que permet que el vi continuï la seva criança gràcies al moderat intercanvi amb l’exterior, perd elasticitat i acaba tancant defectuosament la botella quan han arribat als 20 anys. Es recomana, doncs, tornar a tapar les botelles quan han arribat als 20 anys d’edat. Jo recomano quelcom millor encara: beure’s el vi abans (sempre amb moderació!).

Com a dada interessant vam assenyalar que el 70% de les exportacions espanyoles (Espanya és el primer productor mundial de suro) corresponen a Catalunya, que té un total de 70 empreses situades majoritàriament, a Girona.

Les suredes es troben a Espanya (Catalunya, Extremadura, i Andalusia), Portugal, França (Còrsega), Itàlia (Sardenya i Sicília), El Marroc, Algèria i Tunis.

Nota

L’Institut Català del suro es va crear en 1991, a Palafrugell amb la finalitat de fomentar i millorar la qualitat en la fabricació dels taps de suro, tan important per a aconseguir vins excel·lents

Museus

  • Museu del Suro
    C/ Tarongeta, 31
    PALAFRUGELL
    Telf. 972.30.78.25
  • Museu del Suro
    MAUREILLAS-Las-Illas/ (Roussillon, França)
    (prop de la població de Ceret)

  • Musée du Liège et du Bouchon (inaugurat en 1986)
    47170 MEZIN (Lot-et-Garonne, Aquitaine, França)
    Rue du Puits Saint Come
    Telf. 0033/553-65-68-16.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.