https://www.navarrawine.com/
Viatge per la seva zonaLa Comunitat Foral de Navarra, amb uns 10.000 km2 i una mica més de mig milió d’habitants, gaudeix d’una situació privilegiada i de grans atractius: bells paisatges, arrelades tradicions, fèrtils planes, bells monuments i gent amable.
Navarra es va convertir en regne cristià independent el segle X, al convertir-se Sancho I Garcés en rei de Pamplona (905 – 925). El rei Sancho VI el Savi (s. XII), amb el qual el títol de rei de Pamplona es va transformar en rei de Navarra, va ser qui va reconèixer els furs de nombroses de les seves viles. Va ser incorporada a l’Espanya unificada per Ferran el Catòlic, el 1515, però va mantenir les seves pròpies lleis i l’encunyació de moneda fins a mitjans del segle XIX.
Navarra és una terra eminentment vitivinícola, havent estat sempre lligada al conreu de la vinya i l’elaboració de vins, ja els romans i àrabs van conrear vinyes en les seves fèrtils terres.
Durant l’Edat Mitjana Navarra va ser pas obligat per als viatgers europeus. Això explica que fossin els monjos, que rebien els pelegrins del Camí de Santiago, qui van incorporar en els terrenys dels seus monestirs nous varietats i tècniques de conreu de la vinya. Les vinyes van arribar a ocupar fins a 50.000 hectàrees, doncs la zona era, i és, geogràficament privilegiada per al conreu de la vinya, gràcies al seu clima i a un sòl idoni que fan possible una excel·lent maduresa dels raïms.
A l’actualitat la D.O. Navarra comprèn una superfície total de vinyes de més de 18.000 hectàrees, repartides en cinc sub zones, situades a la meitat sud de la Comunitat, que són:
- Terra Estella (Estella).
- Valdizarbe (Puente la Reina).
- Baixa Muntanya (Sangüesa).
- Ribera Alta (Tafalla, Olite).
- Ribera Baixa (Tudela).
En totes elles es donen diverses varietats de raïm autoritzats pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen (D.O.), organisme creat, el 1958, amb la missió fonamental de controlar la producció de raïm i l’elaboració correcta dels vins, així com garantir al consumidor la qualitat dels vins que surten al mercat amb la seva “denominació”.
Entre el mosaic de varietats de vinya o raïm autoritzats hi trobem:
Pels negres:
la primerenca (també anomenada cencibel o negra del país i a Catalunya ull de llebre), la cabernet sauvignon, la graciano, la mazuela (també anomenada carinyena), la merlot i la garnatxa negra.
Pels blancs:
la viura (macabeu), la més utilitzada, la chardonnay, la garnatxa blanca i la moscatell de gra petit (vins dolços).
Pels rosats:
la varietat ideal, i la més utilitzada, és la garnatxa, raïm de color vermell fosc, generosa en most i de grau elevat, que dóna vins de color gerdós, frescs, afruitats i saborosos.
Els vins que tradicionalment han donat fama a Navarra són els rosats, dels quals hi ha excel·lents marques.
No obstant, durant els últims anys vénen elaborant-se excel·lents negres i blancs que van obrint-se pas, tant en varietat com en qualitat, dintre d’un mercat summament competitiu.
Viatge per la zona dels vins navarresos
Olite
Ciutat de la vall del riu Cidacos fundada pels romans i refundada pel rei visigot Suintila. Situada a 42 Km. de Pamplona, és la seu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen i de l’Estació de Viticultura i Enologia de Navarra.
Olite fou la residència favorita dels reis navarresos del segle XV. El seu impressionant castell, el Palau dels Reis de Navarra, és la joia dels castells gòtics europeus. Poden distingir-se en ell dues parts, el Palau Vell, avui Parador Nacional de Turisme, i el Palau Nou, de 1406. Annexa al castell es troba l’església de Santa Maria la Real, antiga capella real del segle XIII, amb una rica portada gòtica i un artístic retaule.
El 1630 Felip IV li va concedir a aquesta població el títol de ciutat. Telf. Inform. 948.74.17.03
Tafalla
A la vora del Cidacos, és una ciutat agrícola i industrial, amb un nucli antic d’estrets carrers, residències senyorials i un ric patrimoni religiós, entre el qual hi ha l’església de Santa Maria, amb un retaule del s. XVI, de J. de Ancheta, el Convent de Concepcionistes Recoletes i el convent de Sant Francesc, tots ells amb interessants obres d’art sacre.
A la fortalesa d’aquesta ciutat va ser enviat el príncep de Viana (Carles) la primera vegada que, per ordre del seu pare, el rei Joan II d’Aragó, fou empresonat.
Va ser annexionada a Castella per Ferran el Catòlic, el 1512.
Estella (Lizarra)
La ciutat va ser fundada el 1090, al caliu de les peregrinacions. A l’Edat Mitjana Estella fou el centre de la Cort de Navarra i parada obligada dels pelegrins del Camí de Santiago. Els monuments més importants es troben a l’altre costat del pont sobre el riu Ega, entre ells els següents, que recomano visitar:
- L’església de Sant Pere de la Rua (s. XII), amb capitells treballats únics supervivents de l’antic claustre romànic.
- L’església de Sant Miquel Arcàngel (amb portada romànica).
- L’església de Sant Joan Baptista amb pòrtic romànic.
- El museu dedicat a Gustavo de Maeztu (1887-1947), en el romànic palau dels Reis de Navarra. Telf. Inform. 948.55.63.01
Als voltants podem visitar el Monestir de la Nostra Senyora d’Irache (Telf. 948.55.44.64), d’estil gòtic de transició però amb uns absis romànics, un claustre plateresc i una interessant cúpula, situat a uns 3 Km. al sud-oest, i al nord d’Estella, el Monestir d’Iranzu (municipi de Abárzuza), del s.XII, d’estil gòtic cistercenc.
Puente La Reina
L’airós i impressionant pont romànic de set ulls sobre el riu Arga, dóna nom a la localitat, fundada en el segle XII per Alfons el Batallador.
La ciutat és punt de confluència de les dues rutes franceses del Camí de Santiago, una que passa per Roncesvalles i una que ho fa per Somport i Jaca.
El patrimoni històric de Puente la Reina el constitueixen els següents temples:
- Església de Sant Jaume el Major, construïda en el s. XII, encara que del primitiu edifici només conserva dues esplèndides portades romàniques; la resta és dels segles XVI i XVII i alberga diversos i valuosos retaules rococós.
- L’església del Crucifix, d’origen templari, amb dues naus, una romànica i l’altra gòtica. Alberga una imatge de la Nostra Senyora dels Horts (a la qual va estar dedicada l’església templària) i un crucifix del segle XIV.
- L’església de San Pere Apòstol
A uns 5 Km. al nord-est de la ciutat es troba el petit temple romànic de Santa Maria d’Eunate (s.XII), de planta octogonal, un dels més bells exemples del romànic navarrès. Telf. Infor: 948.20.65.40
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.