viernes, 14 de junio de 2024

Les ”Absinthiades”: festes de l’absenta

 

La població de Pontalier (Jura-Comtat Franc) celebra unes jornades, anomenades ”Absinthiades”, d’exaltació i record de la beguda alcohòlica absenta. Amb el nom d’absenta es coneix tant una planta com la beguda espirituosa basada en ella. 

La planta absenta

L’absenta és una planta vivàcia, de la família de les compostes tubuliflores, batejada per Linneo com ”Artemisia absinthium”. Les seves fulles són molt amargues i es troba a tota Europa.

Hi ha dues varietats d’absenta, la absenta gran, o absenta romana, i la absenta petita o absenta pontica. Es coneix també aquesta planta amb el nom d’absenta marina. A aquesta última és degut el típic sabor, que té en algunes contrades la carn ”de pré-salé” (de prats salats), molt apreciada pels sibarites dels animals que pasturen a prop del mar.

Va ser considerada pels pobles antics com un dels millors tònics, sent apreciada després com a antisèptica, febrífuga, diurètica i vermífuga. El seu ús va ser enaltit tant pels grecs com pels romans.

La beguda absenta

És un licor, generalment pres com a aperitiu i barrejat amb aigua, obtingut de la destil·lació d’un alcohol en el qual s’han macerat fulles d’absenta romana, al que s’afegeixen, per a corregir el seu sabor amarg, altres plantes aromàtiques (fonoll, anís, badiana, etc.). Com que el producte obtingut és incolor, per a donar-li el seu atractiu color verd que el caracteritza, se li afegeix absenta pontica, hisop o melissa.

Coneguda aquesta beguda com a ”La Fée Verte” (la fada verda) o bé ”llet del Jura”, va ser la musa d’artistes de la bohèmia parisenca del segle XIX (Verlaine, Van Gogh, Victor Hugo, Rimbaud, etc.).

El licor, inventat a Suïssa a la fi del segle XVIII i comercialitzat per un metge francès exiliat, el Dr. Pierre Ordinaire, es va elaborar al principi per infusió i posteriorment per destil·lació. La primera destil·leria industrial d’absenta va ser creada a Couvet (Suïssa), el 1798, pel major Dubied, que havia comprat la recepta al seu ”inventor” i pel seu soci Henri Louis Pernod, destil·lador de vi.

Degut als elevats impostos suïssos es van veure obligats a instal·lar-se, el 1805, a Pontarlier (França), que es va convertir ben aviat en la Capital de l’absenta, ja que en aquesta localitat es van arribar a produir més de 10 milions de botelles l’any.

Degut al fet que el grau alcohòlic del licor era molt elevat, d’uns 70 graus (68º-72º) i que beguda en excés provocava trastorns nerviosos, la mala premsa, estimulada pels seus detractors, va aconseguir que la beguda es prohibís a França a principis del 1915.

L’ absenta a Espanya

Juan Marí Mayans va ésser el fundador, el 1880, de les Destil·leries Marí Mayans de l’illa d’Eivissa (Balears), on elaboraven (i elaboren) licors tradicionals (Frigola, Pal, Herbes Eivissenques, etc.). Amb anterioritat, el 1858, s’havia fundat la primera destil·leria Marí Mayans a l’illa de Formentera (Balears), que produïa l’Absenta Beguda Espirituosa, 100% natural. Gairebé segle i mig després segueixen fabricant a Eivissa aquesta absenta, utilitzant la mateixa fórmula que li va donar fama internacional en el segle XIX. A l’actualitat les seves vendes s’han incrementat sorprenentment, segons els successors (la cinquena generació).

Pontarlier

Aquesta població, coneguda con ”la pàtria de l’absenta”, és la porta franc suïssa, situada al peu del Jura (sistema muntanyenc en forma d’arc entre els rius Roine i Rhin) i a la vora del riu Doubs. Va ser cèlebre en el segle XIX i principis del XX gràcies a l’elaboració d’absenta. A l’actualitat, tota el regió, que es caracteritza per la bellesa dels seus boscos, cascades, llacs, brolladors i coves, és un punt de partida per a nombroses excursions.

Es segueix elaborant licors anisats, però no se’ls pot anomenar ”absenta”, només indicar ”a força d’ absenta”.

És interessant visitar:

  • L’Església de Sant Benigne, reconstruïda en el segle XVII, d’un pòrtic flamíger.
  • El Museu Municipal (Musée de Pontarlier) que retrata la història de la ciutat i alberga un departament dedicat a la història de l’absenta.
  • L’Espai ”Espera-Sbarro, que serà un autèntic descobriment per als amants dels bòlids futuristes, ja que té més de 4000 m2 amb les obres del genial estilista Sbarro.


Festivitats i museus referents a l’ absenta

  • Festa de l’Absenta (des de 1998): mes de juny. Boveresse (Suïssa). www.absinthe.ch
  • Museu de la Absenta (en el Museu Municipal). 2, Plaça d’Arçon. Pontarlier (Comtat Franc, França) 25300. Telf. 0033/38138 82 14 www.ville-pontarlier.fr
  • Museu de l’ Absenta (creat en 1994). 44, Rue Callé. 95430 Auvers-sud-Oise
  • Museu dels Alcohols. Ornans


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.