www.graztourismus.at
www.austria.info/es
La república austríaca (Österreichl) és un estat federal format per les nou províncies autònomes (o ”bundesländer”) següents:
Bungenland
- Carintia (”Karnten”)
- Baixa Àustria (”Niederösterreich”)
- Alta Àustria (”Oberösterreich”)
- Salzburg
- Estiria (”Steiermark”)
- Tirol
- Vorarlberg
- Viena (Wienl!)
Les dues regions vinícoles austríaques més importants, ambdues a l’aquest del país, que conta amb un total d’unes 60.000 ha de vinyers, són:
- Baixa Àustria, al nord i al sud de Viena, amb unes 35.000 Ha.
- Bungenland, al sud-est de Viena, amb unes 21.000 Ha.
Els segueixen Estiria (unes 2600 Ha.), que limita al sud-est amb Eslovènia, i Viena (unes 800 Ha.) amb els seus coneguts, encara que fluixos, ”vins de l’any”, àdhuc efervescents després de la fermentació, coneguts com ”heurige” (igual que les tavernes on es poden degustar).
Les principals varietats de raïm emprats per a elaborar aquests vins són: la Riesling, la Feinburgunder (és la Chardonnay francesa) i la Grünes Veltline, que donen uns vins lleugers i afrutados molt agradables al paladar.
La producció total se situa al voltant dels 2,8 milions d’hectolitres anuals, dels quals s’exporta una tercera part.
Graz
Capital de la província de Estiria a la vora del riu Mur i encreuament de camins des de temps antics, és la segona ciutat més poblada d’Àustria i ha estat la Capital Cultural d’Europa durant el passat any 2003.
Ara, transcorreguts els aclaparaments turístics que això ha significat, podrem visitar aquesta magnífica ciutat, que conta amb una impressionant riquesa cultural i el nucli antic del qual (concebut per la dinastia dels Habsburgo, regentes del Sacro Imperi Romana Germànic, que en Graz van residir des de 1379 a 1619) va ser declarat per la UNESCO, en 1999, ”Patrimoni Cultural de la Humanitat”
Les novetats arquitectòniques més importants portades a terme amb motiu del seu ”capitalitat cultural” han estat, entre altres:
- L’espectacular illa artificial sobre el riu Mur (”Murinsel”), plaça flotant en el centre del riu que uneix les dues ribes, amb recintes avantguardistes com el teatre a l’aire lliure i les zones lúdiques (sala d’exposicions, un cafè, l’àrea de jocs infantils, etc).
- La Casa de l’Art (la ”Kunsthaus”), nova sala d’exposicions, amb un disseny avantguardista.
- El nou Auditori (el ”Hellmut List Hall”).
- L’ascensor panoràmic de vidre, instal·lat en la ”Maria Saüle (la Columna de María, de 1664), etc.
Altres llocs d’interès de la ciutat, que no hem de perdre’ns, són:
- La Hauptplatz (o plaça de l’Ajuntament) amb cases de façanes acolorides (dels segles XVII, XVIII i XIX) que constitueix el cor de la ciutat, presidida per la font renaixentista de l’Archiduc Joan, que està envoltada per quatre dones que representen els quatre rius d’Estiria.
- El Landhaus (Palau de les Corts d’Estiria), palau renaixentista del segle XVI, seu de la ”Dieta Provincial” amb un preciós pati amb arcades, una de les joies arquitectòniques de la ciutat.
- El Zeughau o arsenal, museu en el qual s’emmagatzemen més de 32.000 armes i armadures de tot tipus i època.
- La Schlossberg (el turó del castell), restes de l’antiga fortalesa, amb la seva torre del Rellotge, la torre de la campana i bells jardins.
- El Mausoleu de l’emperador Ferran II, del segle XVII, que alberga el sarcòfag de marbre vermell de Carles II i de Maria de Baviera (encara que només hi està enterrada l’archiduquesa), pares de l’emperador Ferran II, que està situat a la dreta de l’altar.
- La Neue Galerie Stadt Museum (Museu d’Art de l’Estat).
- La Domkirche, catedral del segle XV manada construir per l’emperador germànic Frederic III. Posseeix un harmoniós altar barroc que presideix el presbiteri i en el qual es troben dos impressionants relicaris de 1470. -L’Església parroquial de la Preciosa Sang de Jesús, gòtica amb el campanar barroc més elegant de la població.
- La Universitat, fundada el 1586, que ha estat famosa per les seves facultats de medicina i teologia i que té més de 40.000 estudiants.
- La centenària pastisseria Edegger-Tax, una de les més antigues d’Àustria, tota decorada amb marquetería.
Voltants De Graz
- Schloss Eggenberg, impressionant palau barroc del segle XVII, a uns 3,5 Km. a l’oest de la ciutat. Té més de 24 magnífics salons decorats a l’estil barroc.
Alberga un museu arqueològic, un altre dedicat a la numismàtica i una secció de caça del Landesmuseum. Els seus bells jardins formen un preciós i relaxant parc natural en el qual es celebren uns famosos concerts a l’estiu. Telf. 03-16.58.32.640
- Osterreichisches Freiliochtmuseum (Ecomuseu Austríac a l’aire lliure)
Situat a uns 15 Km. al nord-oest de Graz, ocupa una parcel·la de 60Ha. en la qual s’han muntat més de 90 construccions rurals originals, traslladades des de distints llocs. Totes les cases estan equipades amb el mobiliari i les eines d’èpoques passades, el que ens permet evocar la vida rural austríaca d’antany.
- Cova de Schlossverg, per la qual circula el ferrocarril subterrani més llarg d’Europa. Telf. 03-16.82.40.95
Ruta dels vins de la província de Estiria
Aquesta ruta (o ”Steirische weinstrasse”) surt de Graz per l’autopista A2, comença a GUNDERSDORP, sortida 207, i acaba a RENHAUSEN (autopista A9, sortida 222).
Té un recorregut de 180 Km. durant el qual es poden veure, a més de les vinyes, alguna ”winzerei” o casa típica d’Estiria (antics habitatges dels viticultores de la regió).
Festes del vi a Àustria
De finals de setembre a principis d’octubre:
- a la regió de Burgenland se celebren les Festes de la Verema, amb desfilades, fonts de vi i focs artificials.
- a la Baixa Àustria nombroses poblacions celebren la ”Weinherbst” o festa tardorenca del vi.
Gastronomia
La cuina austríaca té influència de molts dels seus veïns; els plats més característics són:
- L’escalopa vienesa (carn arrebossada), amb amanida de patates amb oli de pipes de carabassa
- ”knodel”, boletes de farina i fetge
- el ”gulasch”, carn guisada amb cebes, tomàquets, patates, condimentada amb pebre vermell (paprika)
- pollastre, o ànec, empanat i fregit
- durant la temporada, guisats de tot tipus de peces de caça.
- ”brettljause”, safata amb diversos tipus de charcutería.
- ”schnitzel burger”, entrepà d’escalopa de porc.
- d’entrant gairebé sempre sopa (diverses formes de preparació) etc.
A Àustria hi ha nombrosos tipus de dolços, molt famosos tots ells, com per exemple:
- la ”sachertorte”, bescuit farcit de melmelada i cobert de xocolata,
- el ”strudel”, espècie de braç de gitano fet amb una pasta molt fina farcida de poma, panses de Corint i formatge blanc, amanida amb canyella,
- els ”schlossbergkugeln”, deliciosos bombons,
- bunyols de cirera o albercoc, etc.
- la ”linddertorte ”, competidora directa de la ”sachertorte”, etc.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.